Asiakkaalta tuli puhelimitse yhteydenotto. Pirkanmaan Turvatuotteet Oy halusi uudistaa ja nykyaikaistaa yritysilmettään ja pyysi tarjousta logon suunnittelusta toimitussisältöineen. Yritys tarkensi toiveitaan sähköpostitse.
Tarjouksen saatuaan ja sen hyväksyttyään Turvatuotteet teki toimeksiannon logon uudistamiseksi. Toimeksiannossaan yritys kuvaili omaa toimintaansa ja asetti toivomuksia uudesta yrityskuvastaan. Sovittiin myös aikataulusta.
Pirkanmaan Turvatuotteet Oy, joka toimii yhteistyössä alan parhaiden järjestelmätoimittajien partnerina, toivoi, että uusi logo välittäisi vahvan kuvan kiinteistöjen turvatekniikan alalla operoivasta, tämän päivän ja tulevaisuuden asiantuntijana toimivasta yrityksestä. Logotekstiksi yritys halusi kotisivuosoitteensa turvatuotteet.fi. Yritys halusi myös, että logo erottuisi kilpailijoiden yrityskuvasta.
Yrityksen edustajat kertoivat olevansa valmiita nopeasti reagoimaan logon valintaan vaihtoehdot saatuaan ja hiomaan logoa kuntoon yhdessä suunnittelijan kanssa.
Ideointi

Logon suunnittelu käynnistyi. Suunnittelija perehtyi toimeksiantajan toimenkuvaan ja sen tuotteisiin sekä teki muistiinpanoja. Suunnittelija kävi läpi asiakkaan toimittamaa listaa tuotevalikoimasta ja yrityksen kilpailijoista.
Tässä vaiheessa suunnittelijan päässä pörisee ja ajatuksia vilisee. Ensimmäisessä vaiheessa asiakkaalle oli tarkoitus esittää muutamia eri vaihtoehtoja, joista asiakas tulee sitten valitsemaan yhden tai pari jatkojalostukseen. Lopulta logo hiotaan julkaisua varten.
Kun suunnittelija tuntee löytävänsä mielestään hyvän ajatuksen, on työtä vaan jatkettava ja haettava uusia vaihtoehtoja. Se ensimmäinen ei välttämättä ole se paras ja asiakkaan toiveet täyttävä. Tosin suunnittelijana muistan tapauksen, jossa tarjosin asiakkaalle yhtä ainoaa vaihtoehtoa, ja asiakas vielä hyväksyi ehdotetun logon. Normaalisti asiakas saa nähdäkseen eri vaihtoehtoja sisältäviä logokierroksia.
Suunnittelu alkaa lyijykynähahmotelmilla
Aluksi suunnittelija laittaa ylös ajatuksiaan paperille lyijykynällä. Muutaman päivän ajalle jaksotettu ideointi tapahtuu pääasiassa työpöydän ääressä, mutta alitajunnan tehdessä työtään ideoita syntyy myös hetkinä, jolloin niitä vähiten voi odottaa. Siispä suunnittelija on varustautunut muistiinpanovälineillä missä ikinä hän kulkeekin. Myös yöpöydällä odottaa lehtiö yöllä putkahtavia ideoiden varalta.
Ja niinhän siinä kävi, että Pirkanmaan Turvatuotteet Oy logon suunnittelun kohdalla ideoita putkahteli ruokaa laittaessa, televisiouutisia katsoessa sekä keskiyöllä.
Liikemerkki

Yhtenä kantavana ajatuksena oli se, että logo koostuisi sekä liikemerkistä että tekstiosasta. Perusajatus oli, että liikemerkistä voisi hahmottaa kirjaimet TT. Kuvallisena ajatuksena kirjaimet voisivat muodostaa jonkin olennaisen viestin yrityksen toimintaan tai sen tuotteisiin liittyvän elementin, hyvin tiukkaan graafiseen muotoon puristettuna. Parhaimmillaan pelkistetty graafinen tunnus voisi itsenäisenä, logosta irrotettuna edustaa yritystä. Suuret kansainväliset tuotemerkit ovat tässä onnistuneet erinomaisesti. Joskus pelkkä ikoni riittää, katsopa vaikka: Nike, Adidas, Twitter, Shell, Apple tai esim. Mercedes Benz.
Typografia
Tekstityyleillä ja typografialla on yrityskuvan muodostumisen kannalta suuri merkitys. Jo varhaisessa vaiheessa suunnitteluprosessia oli selvää, millaiset kirjasimet toimisivat Turvatuotteet Oy:n logossa, ja mitkä taas eivät edustasi yrityksen perusarvoja.
Logovaihtoehtojen tekstityypeiksi valittiin selkeitä ja helppolukuisia kirjasimia. Pienaakkosia käytettiin useammassa mallissa helpomman hahmotettavuutensa takia. Tekstityyleinä logovaihtoehdoissa käytettiin pääsääntöisesti nykyaikaisia, uusia ja tuoreita, ammattigraafikoiden suunnittelemia kirjasimia. Kirjasimiksi valikoituivat fontit, jotka edustivat turvallisuuden tunnetta, luotettavuutta, uskottavuutta ja pysyvyyttä. Myös luettavuus oli tärkeää tekstityyliä valittaessa.
Värit puhuttelevat
Värien valinnassa oli samat kriteerit kuin tekstityylien. Tummat värit ovat kontrastiltaan vahvoja, lukuarvo hyvä heikommissakin valaistusolosuhteissa.
Tietoisesti pyrittiin pois kilpailijoiden logoissaan käyttämistä väreistä ja esimerkiksi punaisesta, mikä edustaa enemmänkin uhkaa tai vaaraa kuin turvaa ja luottamusta. Mustan ohella sininen koetaan turvalliseksi ja luotettavaksi. Sininen esiintyy myös yrityksen edustamien tuotteiden tuotemerkeissä.
Suunnittelun alkuvaiheessa väreillä ei suoranaisesti ole merkitystä, mutta kun ideoita piirretään puhtaaksi, värit alkavat saada merkitystä.
Logoja alkaa hahmottua

Lyijykynällä tehdyt vaihtoehdot elävät suunnittelijan työpöydällä. Suunnittelija siirtyy vaiheeseen, jossa osa toimivaksi koetuista vaihtoehdoista piirretään ja siirretään tietokoneelle. Tietokoneen ruudulla graafinen suunnittelija testaa ajatuksien toimivuutta ja piirtää logoja puhtaampaan muotoon. Osa vaihtoehdoista siirtyy syrjään, ehkä jatkokehittelyä varten tai poistuu kokonaan.
Suunnittelija koostaa asiakkaan valintaa varten sovitun määrän logovaihtoehtoja.
Yhteistyötä asiakkaan kanssa
Pirkanmaan Turvatuotteen edustajat pitivät sanansa ja kommentoivat heti logovaihtoehdot saatuaan. Joukosta erottui tunnus, jonka yrityksen edustajat hyväksyivät uudeksi liikemerkiksi. Tunnukseen päätettiin valita tekstityyli, jota oli käytetty toisessa vaihtoehdossa.
Asiakas oli tyytyväinen valintaan ja kommentoivat: ”Logoa mutusteltiin viikonloppu. Materiaali on hyvä. Voisit viimeistellä tilauksen meille valmiiksi viestisi mukaisesti. Saamme koordinaatteja nettisivujemme päivitykseen, autojen teippaukseen, liikelahjoihin jne. Aikataulu oli nopea ja lopputulos hyvä, kiitos.”
Logon puhtaaksi piirtäminen

Logo piirrettiin puhtaaksi graafisilla ammattiohjelmistoilla ns. vektorigrafiikkaa käyttäen. Vektorimuotoinen merkki skaalautuessaan eri kokoihin pysyy aina terävänä.
Turvatuotteiden merkki syntyy kahden ellipsin leikatessa toisensa. Niiden keskiössä on kaksi sisäkkäistä ympyrää. Ellipsien leikkauspintaa halkoo valkoinen linja. Syntyy valvova silmä. Joku näkee merkissä kaarevan valvomon edessä tarkkailevan hahmon. Merkistä voi hahmottaa kaksi T-kirjainta.

Toimitusvaiheessa asiakkaalle toimitettiin logopaketti, joka originaalin lisäksi sisälsi logo-originaalista valmistettuja mm. jpeg-, pdf ja png-muotoisia eri kokoisia logoja väriohjeineen.

