Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus on luovan työn tekijän oikeus hänen luomaansa kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa. Teoksia ovat mm. kirjat, runot, artikkelit ym. kirjalliset tuotokset, valokuvat, videot, elokuvat, sävelteokset, äänitteet, taidemaalaukset, kuvitukset, piirrokset, tietokoneohjelmat, kartat, käsityöt, koreografiat, graafisesti muotoillut teokset, jne. 

Tekijänoikeuksista säädetään lailla ja asetuksilla. Suomessa tekijänoikeus perustuu omaan tekijänoikeuslakiimme, lisäksi Euroopan unionin tekijänoikeusasioita säännellään direktiivein.

Luovan työn tekijät myyvät teostensa käyttöoikeuksia. Hinnat vaihtelevat, samoin myynnin ehdot. Tekijä voi luovuttaa oikeuksiaan kokonaan tai osittain, tai erilaisin ehdoin. Teosten käyttöoikeuksista voidaan sopia suullisesti tai kirjallisesti. 

Moraalisia oikeuksiaan luovan työn tekijä ei kuitenkaan voi kokonaan luovuttaa. Tekijällä on oikeus saada nimensä mainituksi teoksen julkaisun yhteydessä. Tekijälle kuuluvaa kunnioittamisoikeutta (respektioikeus) ei saa sopimuksella kokonaan luovuttaa.

On hyvän tavan mukaista ilmoittaa teoksen tekijän nimi julkaisussa, painotuotteessa, kotisivuilla, videoissa, elokuvien lopputeksteissä, levyn kansissa, ym.

Tutustu tekijänoikeuksiin oheisista linkeistä.

Tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeus

Tekijänoikeuden perusteita (Kopiosto)

Tekijänoikeus (Kuvittajat ry)

Artikkeleita kuvausluvista:

Saako omassa kodissa kuvata ilman lupaa?

Missä saa kuvata?

Yksityisyydensuoja