Kamerasta on tullut osa arkipäiväämme. Niitä on kaikkialla ympärillämme ja ne kulkevat mukanamme.
Multimediaa, painotekniikkaa ja viestintää varten kameralla, laitteistolla ja niiden ominaisuuksilla on merkitystä. Kameraa valittaessa on hyvä pohtia kuvien käyttötarkoitusta. Pokkari, älypuhelin, kiinteäobjektiivinen vai järjestelmäkamera, vaiko videokamera? Vai kuvataanko filmille ja kehitetään kuvasuurennokset paperille?
Digijärjestelmäkamera
Linkki Wikipediaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rjestelm%C3%A4kamera
Järjestelmäkameran osat:
- Runko
- Objektiivi
- Lisälaitteet, mm. salamalaite
Kamerarunko
Järjestelmäkameran ydin on runko. Siihen kiinnitetään eri polttoväliset objektiivit sekä lisälaitteet. Rungon sisällä on kenno, johon kuva muodostuu, ja josta kuva tallentuu muistikortille.
Kameran rungossa on paikat paristoille tai akulle sekä muistikorteille.
Järjestelmäkamera on useimmiten ns. läpimittaava. Kameran tietotekniikka mittaa kuvan arvot objektiivin läpi. Kuvattava alue välittyy objektiivin ja kameran rungossa olevien prisman ja peilin välityksellä etsimeen sekä digitaaliselle näytölle. Käyttäjä näkee samalla kuvan tekniset tiedot. (Poikkeuksena ns. peilitön järjestelmäkamera)
Kenno
Kennolle objektiivin kautta heijastuva kuva tallentuu pikseleiksi.
Kameran kennon koko ilmoitetaan megapikseleinä.
Objektiivi
Järjestelmäkameraan voi liittää erilaisia objektiiveja ja niitä voidaan vaihtaa kuvaustilanteen mukaan.
Objektiivien ominaisuuksia ovat mm. polttoväli sekä valovoima.
Polttoväli ilmoitetaan millimetreinä.
Valovoima aukon koon mukaan (f-arvo).
Kiinteäpolttovälisten lisäksi on zoom-objektiiveja.
Objektiivin suodinkierteeseen voi liittää erilaisia suotimia (esim. polarisaatio-, UV- ja harmaasuodin). Suotimia käytetään yleisesti suojaamaan objektiivin etulinssiä naarmuuntumiselta ja epäpuhtauksilta.
Esimerkkejä kinokoon kameran polttoväleistä:
Normaaliobjektiivi 50 mm
Laajakulma, esim. 12 mm (https://fi.wikipedia.org/wiki/Laajakulmaobjektiivi)
Teleobjektiivit, esim. 100 mm, 200 mm, ja sitä suuremmat (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kauko-objektiivi)
Valovoima
Valovoima ilmaisee, kuinka paljon valoa objektiivi päästää kameran kennolle. Objektiivin tuotetiedoissa luku ilmaisee objektiivin suurinta aukkoa (esim. f/3.5). Mitä pienempi f-luku on, sitä suurempi on objektiivin valovoima ja objektiivin himmentimen aukko (f/1.8 on valovoimaisempi kuin f/5.6). Zoom-objektiiveissa valovoima vaihtuu polttovälin vaihtuessa.
Salamalaite
Kameran rungossa voi olla valmiina salamalaite. Kameran salamakenkään on liitettävissä erillinen salamalaite. Tietotekniikka hoitaa mittauksen sopivan valomäärän antamiseksi kuvaan.
Muistikortti
Digitaalikamera tallettaa kuvan muistikortille. Muistikortteja on eri tyyppisiä. Tallennuskapasiteetti ilmoitetaan gigatavuina.
Akku / paristot
Kameroissa käytetään kameran valmistajan suosittelemia ladattavia akkuja.
Jalusta
Jalustalle kytkettynä kamera pidetään tukevasti paikallaan mm. sommiteltaessa kuvaa tai pitkillä valotusajoilla kuvattaessa tai käytettäessä pitkäpolttovälisiä objektiiveja.