Kuvakoot

Resoluutiolla tarkoitetaan kuvassa olevien pikseleiden määrää. Yksikkönä on ppi (pixels per inch = pikseleitä on tuumalla). Merkitään myös kirjainyhdistelmällä px.

Resoluutio suhteutetaan kuvan käyttötarkoitukseen. Tietokoneen näytöltä kuvan resoluutio on 72 ppi.

Kuvissa, jotka on tarkoitettu painettavaksi tai tulostettavaksi, tulee käyttää korkeampaa resoluutiota. 

Kirjapainossa painettavien painotuotteiden resoluutio on yleisesti 300 ppi. (Varmista painolta tarkat arvot).

Oheisessa kaaviossa on kolme kuvakokoa (A4, A5 ja A6) ja niiden resoluutiovaatimukset, kun kuvat painetaan kirjapainossa. Esimerkiksi vaakamuotoinen painettu A4 -kokoinen kuva on leveydeltään 3508 pikseliä ja korkeudeltaan 2480 pikseliä. RGB-muotoisen JPEG-kuvan tiedosto on kooltaan noin 24,9 Mt. Tiedostokoko kasvaa tai pienenee kuvan sisällön mukaan.

Painotuotetta varten kuvia kerättäessä tiedoston koosta voi päätellä, onko kuvan resoluutio riittävä julkaisua ja kuvan lopullista kuvakokoa ajatellen. 

Paperikoot

Paperikokoja määritetään kansainvälisen ISO 216 standardin mukaan. Standardi sisältää A- ja B-sarjat. Kirjekuorien koot määrittyvät ISO 269 -standardilla.

A-sarjassa lähtökohtana on pinta-alaltaan neliömetrin kokoinen paperiarkki: A0, kooltaan 841 x 1189 mm. Numero A-kirjaimen perässä kertoo, kuinka monta kertaa arkkia on jaettu puoliksi. 

B-sarjassa paperiarkit taittuvat samalla idealla, lähtökokona on B0-arkki, kooltaan 1000 × 1414 mm.